Varmt välkommen tillbaka till bloggen, och ytterligare ett inlägg om videomarknadsföring! Som ni kanske minns pratade vi i förra inlägget om hur man skapar en god strategi för videomarknadsföring. I dagens inlägg ska vi gräva lite djupare i ämnet och prata om olika typer av videos som man kan använda för videomarknadsföring.
Så – nu när du vet hur man kan tänka för att skapa en stark strategi för din videomarknadsföring är det dags att börja fundera på vilken typ av video du ska skapa. Det finns oändligt många typer av videos, och alla har sina för- och nackdelar beroende på vad du vill kommunicera till din målgrupp och vilka mål du har med din marknadsföring. När du påbörjar arbetet med din videomarknadsföring behöver du veta vilken typ av video du vill producera, på så vis kan du lättare hålla dig till din strategi och nå dina mål. Har du svårt att veta vilken typ av video som är rätt? Här kommer de fem vanligaste!
Den absolut vanligaste videon som används i marknadsföringssyfte är såklart reklamfilmen. Ofta är den snyggt filmad, har en bra story, marknadsför dina produkter eller tjänster samt avslutas med en call to action. Reklamfilmer är bra då de är väldigt enkla att komma ihåg, och ofta har de någon slogan eller låt som sätter sig på hjärnan – perfekt för att locka till sig nya kunder.
Om ditt mål är att attrahera nya kunder är reklamfilmen ett bra val. De visar upp ditt varumärke och din image på ett effektivt och minnesvärt sätt, och du får en heltäckande reklam för hela din verksamhet.
Om du har spenderat tid på sociala medier har du säkerligen sett de korta filmerna som spelas upp mellan Instagram-stories, TikTok-klipp eller på Facebook. Denna typ av video är skapad för att marknadsföra företag via sociala medier, och de är otroligt bra för att få synlighet på nätet.
Innehåll för sociala medier är ofta kort, mellan 10–30 sekunder långa, och har inte en story på samma sätt som en reklamfilm. Här behöver budskapet nå fram snabbt, och ofta räcker det med att skapa enklare videos som ger en tydlig bild av det du marknadsför. Här kan du dessutom optimera din video baserat på plattformen du publicerar den på. Autoplay, loops, danser – ja, det som är typiskt för sociala medier.
Förklarande videos är precis vad det låter som. En video som ger en förklaring för hur en produkt eller tjänst fungerar. Den kan till exempel visa upp en person som använder sig av en app för att lösa ett problem! Dessa typer av videos är otroligt bra då de ger publiken en bild av hur produkter eller tjänsten fungerar, och varför man bör köpa den – då den kan lösa ett problem som publiken kanske har i vardagen. Förklarande videos ska i regel besvara tre frågor:
Produktvideos är populära specifikt för varumärken som säljer just produkter. Dessa typer av videos ska visa upp produkten, dess utseende, funktioner och varför just den produkten är överlägsen alla andra. Ofta kanske man filmar produkten i ett snyggt ljus med schyssta effekter, medan en voice over berättar om hur bra den är och varför publiken bör köpa den. Ett bra val för dig som har en riktigt bra produkt som du kan visa upp för publiken på ett snyggt sätt!
Har du sett en video där en influencer berättar om en produkt och ger sitt omdöme på den för att locka människor till att köpa den? Då vet du vilken typ av video vi pratar om! Det behöver såklart inte vara en influencer som ger omdömet, det kan vara en kändis, en vanlig människa eller någon med auktoritet. Dessa typer av videos är bra på grund av att det skapar äkthet och trovärdighet för företaget. Om du har koll på säljpsykologi har du säkert hört talas om social proof – det här fungerar ungefär på samma sätt. Ser vi någon vi litar på som pratar gott om en produkt vi är intresserad av är vi mer benägna att köpa den själva!
Ja, som ni ser finns det många olika sorters video att välja mellan. Så hur gör du ditt val? Genom att ha en tydlig bild av dina mål såklart. När du skapade din marknadsföringsstrategi tog du fram de mål som du har, eller hur? Se över dina mål och välj sedan en typ av video som kan uppfylla de målen. Vi hoppas att ni fått lite mer insikt i videomarknadsföring av det här inlägget! Håll utkik i bloggen för att läsa nästa del i vår stora guide till videomarknadsföring.